Foredrag med historiker Dorthe Chakravarty: om husmødre, madlavning og rationering under besættelsen
Tilmeldingsfrist
10. feb. 2026, kl. 17:00
Da Danmark var besat og rationeringsmærkerne bestemte, hvad der kunne serveres til aftensmad, blev det danske køkken sat på prøve. Husmødrene stod midt i en hverdag præget af varemangel, erstatningsprodukter og konstant opfindsomhed – de måtte lave mad af det lidt, de kunne købe.
Køkkenguruen Kirsten Hüttemeier indledte sin karriere under krigen. Hun skrev kogebøger i stakkevis og lærte husmødrene, hvordan de kunne sylte uden sukker, lave aftensmad uden kød og holde jul uden fløde.
Opskrifterne holder ikke i 2026, men tankerne gør. For hvem taler i dag ikke om kødløse dage, grønne råvarer, lokale produkter og mindre madspild? Husmødrene under besættelsen var – uden at vide det – de første klimakokke.
Dorthe Chakravarty er historiker og journalist og har blandt andet skrevet bogen "Husmor i en rationeringstid".